crvena srca srčeka za valentinovo

I vrapci na grani znaju da se Valentinovo svugdje u svijetu obilježava kao dan zaljubljenih, dan kada se poklanja najviše crvenih ruža, pojede najviše čokolade, po mogućnosti u obliku srca, pošalje najviše ljubavnih poruka… No, vrapci iz zagrebačkog Prigorja ispričali bi vam neku drugu priču. Ljubavnu, dakako. Jer se upravo Valentinovo ovdje slavi kao dan kad se tičeki ženiju.

Običaj je to koji je u neka ne tako davna vremena neizmjerno veselio generacije djece. Probuditi se u jutro 14. veljače moglo se komotno mjeriti s onim u božićno jutro jer su najmlađe ftičeki (khm….), slaveći svoju, ptičiju ljubav, darivali slatkišima! Običaj je bio da na taj dan stariji ukućani okite ograde svojiih dvorišta i grane na stablima onime što im je bilo dostupno – jabukama, narančama, pokojim slatkišem ili pecivom u obliku ptičica. Sve je to visjelo s grana i ograda mamivši male, nestrpljive ručice. Odrasli bi mališane poslali po darove uz obrazloženje kako su ih darivali friško vjenčani ftičeki!

Zadatak, međutim, nije bio nimalo lak! Po darove su trebali otići bosih nogu, a najhrabrije bi čekao „najvrijedniji“ poklon – crvene čizmice. Tako su djeca po hladnoći i snijegu trčkarala bosa u potrazi sa slatkišima i voćem, no kući su se vraćala bez crvenih čizmica. Na kraju su se od zime zacrvenile jedino njihove nožice koje bi izgledale poput crvenih čizmica.

Nezamislivo u današnje vrijeme, zar ne?!

Iako se Valentinovo danas obilježava sasvim drugačije, smisao ovog dana ostao je isti – razveseliti nekoga kog voliš. Neki će to učiniti ružom i bombonijerom, neki romantičnom večerom, a neki možda i zaručničkim prstenom!

Koji god bio vaš odabir, želimo vam Valentinovo puno osmjeha i topline, veselja baš kao kod dječice iz naše priče i veselog cvrkuta ftičeka koji nam svojom ženidbom navještaju proljeće!

Taverna Kraljevec!

Našu Valentinovsku ponudu možete provjeriti ovdje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.